INSTRUKCJA BHP PRZY
PRACY Z SUCHYM LODEM
I.
CHARAKTERYSTYKA SUCHEGO LODU
Suchy lód jest całkowicie naturalnym
produktem. Właściwością suchego lodu jest sublimacja, czyli przejście z fazy
stałej w fazę gazową w warunkach ciśnienia atmosferycznego z pominięciem fazy
ciekłej. Stąd termin “suchy lód”.
Suchy lód wytwarza bakteriostatyczną
atmosferę, która poprawia jakość chłodzonych produktów zapobiegając ich
utlenianiu. Suchy lód to produkt niepalny, bezwonny i bez smaku, nietrujący,
dopuszczony do kontaktu z artykułami spożywczymi. Dwutlenek węgla jest cięższy
od powietrza i dlatego jego stężenie jest najwyższe przy podłodze. W wysokich
stężeniach, w szczególnie małych i zamkniętych pomieszczeniach działa dusząco.
II.
ZAGROŻENIA
1. Bezpośredni kontakt z dwutlenkiem
węgla (CO2) w postaci stałej (suchy lód) może spowodować odmrożenia.
2. Suchy lód podczas sublimacji wypiera
tlen atmosferyczny z powietrza. Zawartość CO2 powyżej 5% w powietrzu stanowi
niebezpieczeństwo. Mogą wystąpić zawroty głowy, znużenie oraz utrata
przytomności. Bardzo wysokie stężenie dwutlenku węgla może spowodować
uduszenie.
3. Podczas sublimacji w szczelnie
zamkniętym pojemniku dochodzi do wzrostu ciśnienia – może wystąpić zagrożenie
pęknięcia/wybuchu, dlatego też suchy lód powinien być przetrzymywany tylko w
kontenerach (pojemnikach) do produktów spożywczych oraz w kontenerach /
pojemnikach w których został dostarczony.
III.
ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA I REGUŁY POSTĘPOWANIA
1. Przy kontakcie z suchym lodem
pracownik powinien być wyposażony w specjalny osprzęt tj. okulary, maskę,
rękawice ochronne ocieplone. Należy pamiętać aby nie dotykać suchego lodu
gołymi rękoma.
2. Suchy lód nie ma nic wspólnego z
lodami. Nie jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia. Nie wolno go
spożywać, ani używać do chłodzenia napoi. Suchy lód jest środkiem mrożąco –
chłodzącym stosowanym w różnych dziedzinach przemysłu.
3. Obowiązuje zasada: ograniczyć do
minimum czas otwarcie kontenera z suchym lodem i pojemnika, a tym samym czas
przebywania pracownika przed tymi pojemnikami.
4. Po włożeniu do pojemnika suchego
lodu i zamrażanego produktu należy zamknąć pojemnik.
IV. PIERWSZA POMOC
Jeśli dojdzie do bezpośredniego
kontaktu z suchym lodem, należy:
1. Kontakt ze skórą: odmrożenia skóry
przemywać przez ok. 15 minut letnią wodą, następnie okryć jałowym opatrunkiem i
zapewnić pomoc lekarską.
2. Kontakt z oczami: bolesne i trudno
gojące się odmrożenia mogą spowodować trwałe uszkodzenia wzroku. Oczy po
zetknięciu z suchym lodem natychmiast przepłukać letnią wodą, płukanie
powtarzać przez kolejne 15 minut. Następnie okryć jałowym opatrunkiem
zachowując sterylność. Zapewnić natychmiastową pomoc lekarza okulisty.
3. Wdychanie: osoby u których
zaobserwowano: przyspieszony oddech, bóle głowy, niemożność poruszania się, brak
przytomności, wyprowadzić na świeże powietrze, zapewnić spokój i ciepłe
okrycie. Wezwać lekarza.
W przypadku bezdechu wykonać sztuczne
oddychanie.
4. Zakrztuszenie: koniecznie unikać. W
przypadku wystąpienia zakrztuszenia, natychmiast wezwać lekarza.
5. Spożycie: NIE dopuścić do
połknięcia, ponieważ połknięcie suchego lodu może doprowadzić do poważnych
obrażeń wewnętrznych, zapewnić natychmiastową pomoc lekarską.
V.
POPRAWNE USUWANIE
1. W razie potrzeby suchy lód usuwać na
otwartej przestrzeni.
2. Nie wprowadzać suchego lodu do
kanalizacji, piwnic, szybów i podobnych miejsc, gdzie mógłby ulec
niebezpiecznemu stężeniu.
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA PRZY PRACY Z SUCHYM
LODEM !
NIE DOTYKAĆ SUCHEGO LODU GOŁYMI RĘKAMI
oraz unikać innych bezpośrednich kontaktów
suchego lodu ze skórą, które z racji na dużą różnicę temperatur zawsze prowadzą
do poparzeń!!! W przypadku odmrożenia należy przemywać skórę letnią wodą, okryć
jałowym opatrunkiem, w razie potrzeby zapewnić pomoc lekarską.
NIE WDYCHAĆ
– wdychanie dwutlenku węgla w wysokich
stężeniach wpływa niekorzystnie na układ oddechowy, działa dusząco i może
prowadzić do bólu i zawrotów głowy. W przypadku bardzo wysokich stężeń może
spowodować utratę przytomności, a w ekstremalnych przypadkach nawet zgon. W
przypadku wystąpienia powyższych czynników należy usunąć osobę z miejsca
zagrożenia i zapewnić dostęp świeżego powietrza, w razie potrzeby zastosować
sztuczne oddychanie lub zapewnić pomoc lekarską.
NIE POŁYKAĆ
– nigdy nie wkładaj suchego lodu do ust i nie
połykaj go, ponieważ chłód i wzrost ciśnienia może być niebezpieczny i
doprowadzić do bardzo poważnych obrażeń wewnętrznych! W przypadku połknięcia
konicznie zapewnić pomoc lekarską!
CHRONIĆ OCZY
– kontakt suchego lodu z oczami może spowodować
bolesne i trudno gojące się odmrożenia mogące prowadzić do utraty wzroku. W
przypadku zaistnienia kontaktu należy natychmiast przepłukać oczy letnią wodą
(około 10-15min), okryć jałowym opatrunkiem zachowując sterylność i koniecznie
zapewnić pomoc lekarza okulisty!
* Użytkowanie suchego lodu odbywa się
wyłącznie na własną odpowiedzialność, a SOPEL Sp. z o.o. nie ponosi
odpowiedzialności za szkody powstałe na zdrowiu i życiu w wyniku nieprawidłowego
użytkowania.